Wat is hofdansen?

Een veelgehoorde vraag bij LPR. De kern van het antwoord is vrij simpel: hofdansen is dansen zoals de mensen van adel vroeger dansten. Meestal gebeurt dat in formatie en met een vaste choreografie per dans.

Het lijkt in die zin wel op stijldansen of line dancing: je leert vaste combinaties van passen die wel bij één danssoort passen, maar niet bij een andere. Je hebt voor elke dansstijl een eigen danshouding en de dansers staat opgesteld in een bepaald patroon zoals een vierkant, lijn of cirkel. Ook is hofdansen een parensport, alleen hebben we geen vaste partner, want dat is slechte etiquette! Voor elke dans nodigt een heer een nieuwe dame* uit. Dit maakt hofdansen juist uitzonderlijk sociaal voor een danssport.

 

Dat sociale karakter komt ook terug in de dansen zelf: er zijn veel figuren waarbij één paar “op visite gaat” bij een ander paar. Ook groet je elkaar beleefd bijna elke keer dat je iemand tegenkomt. Dames gaan voor, parters worden tijdens de dans gewisseld en zo is er nog veel meer.

 

En voor wie denkt dat alle oude dansen traag en saai zijn, hebben we nieuws: raad eens waar de weense wals vandaan komt? De polka? Galop? Daar zit genoeg tempo achter om je snel aan het hijgen te krijgen! Gelukkig zijn er nog steeds de menuetten, pavannes en rijdansjes om weer even op adem te komen ;)

 

Dus: hoewel hofdansen in eerste instantie misschien stoffig en oud klinkt is het dat niet… Oké, wel een beetje natuurlijk, maar het is ook zoveel meer! Het is sociaal, gevarieerd en terwijl veel moderne dansstijlen hun begin bij het hofdansen vinden, zijn ze toch heel anders. De enige manier om te voelen wat we bedoelen, is om het aan den lijve te ondervinden, dus kom snel een keer meedoen!

 

* Dames en heren, leads en follows

Hofdansen is een parendanssport, net als stijldansen bijvoorbeeld. Bij LPR mag je zelf kiezen of je als lead of follow wilt dansen – als leider of volger dus. In onze lessen noemen we deze rollen respectievelijk heren en dames i.v.m. de historische context. Aan het begin van je cursus kies je zelf of je als heer of als dame wilt dansen; je dansrol hoeft dus niet overeen te komen met je gender.