Over LPR

Wij zijn Les Précieuses Ridicules, de oudste hofdansvereniging van Nederland. Onze naam danken we aan een toneelstuk van de Franse toneelschrijver Molière. In deze komedie uit 1659 trekt hij de verfijnde maniertjes van de adel in het belachelijke. Naast dansen houden we er ook van om deze kant van het verleden in onze lessen, optredens en workshops te laten herleven.

 

LPR is in opgericht 1945 als (studenten)dansvereniging. We maken dus al ruim driekwart eeuw het hofdansen toegankelijk voor studenten en het overig “plebs”. Dat je niet in de adel geboren bent, is tegenwoordig geen reden meer om deze dansen niet te beoefenen, zo vinden wij bij LPR. Daarnaast is hofdansen een ideale manier om sociale contacten op te doen!

 

Vaak krijgen wij de vraag: “Wat is dat nu eigenlijk, hofdansen?” Nou, precies dat: een hofdans is een dans die de adel uit vervlogen eeuwen aan het hof danste. LPR richt zich voornamelijk op de dansstijlen rococo, regency en biedermeier, elk met zijn eigen mode en kenmerkende dansen. Samen beslaan deze tijdsperioden ongeveer het tijdvak 1750 – 1870. 

 

Ben je benieuwd geworden naar onze mooie vereniging en lijkt het je leuk eens te proeven aan het leven van de vroegere adel? Of heb je een gelegenheid waar een optreden of workshop van LPR perfect bij zou passen? Neem dan contact met ons op!