Workshops

Waan u even in de tijd van keizerin Sissi, of kruip in de huid van een adellijke gast op een hofbal… Dat kan met een workshop van Les Précieuses Ridicules. U leert niet alleen een dans die in de 19e eeuw gedanst werd in de betere kringen, maar u leert ook hoe u een dame of heer het hof kunt maken en hoe u zich op de dansvloer behoort te gedragen, volgens de etiquette van de 19e eeuw.

Moeilijk? Nee hoor. U heeft geen danservaring nodig om mee te kunnen doen. Onze ‘maîtres des danses’ geven lessen die zijn aangepast aan het niveau van de deelnemers. Binnen een uurtje danst u al enkele figuren uit de ‘Quadrille des Lanciers’, een populaire hofdans, die zelfs in het begin van de vorige eeuw nog regelmatig gedanst werd.

Een leuk idee voor uw personeelsfeest, teamactiviteit, bruiloft, lustrum of historische activiteit. De Quadrille kan gedanst worden door groepen van 8 personen of meer, maar voor kleinere groepen of op verzoek hebben we andere dansen beschikbaar.

Indien gewenst kan het instructiepaar in kostuum lesgeven, of kunnen enkele dansers in kostuum meedoen. Wilt u zich ook een adellijke dame of heer voelen? Het passen van de kostuums is ook mogelijk.

Quadrille des Lanciers
Quadrilles werden ook wel “contredanses” genoemd. Het zijn dansen die gedaan werden door vier paren, die over het algemeen in een vierkant (carré) dansten. De Quadrille des Lanciers komt ongeveer uit 1840-1850. Volgens de Fransen is deze dans van oorsprong Frans, volgens de Engelsen is het een Engelse dans… De dans bestaat uit vijf figuren, die ieder een eigen naam en een eigen muziekstuk hebben.

De Quadrille is een zeer geschikte dans om kennis met elkaar te maken, omdat de paren voortdurend bij elkaar ‘op bezoek gaan’ en naar elkaar groeten. Ook krijgen de dansers bij deze dans de gelegenheid om af en toe met een andere heer of dame een stukje te dansen. Een leuke dans om wat toneel in te spelen dus. Want wat vindt de heer ervan als zijn dame met een ander aan de haal gaat? En wie vindt de dame leuker, haar eigen heer, of die ander?

Ook zonder toneel is het een leuke dans, vanwege de gevarieerde passen. Daarbij is het gemakkelijk om te leren, want bij elk figuur herhalen de drie andere paren om de beurt de passen van het eerste paar. Je kunt dus goed bij elkaar afkijken!

Geïnteresseerd? Bekijk ook de praktische informatie.