Gala-etiquette deel 1: de uitnodiging

Als je lid bent (geweest) van een studentenvereniging zoals LPR, pik je minstens een keer per jaar een leuk feestje mee: een gala!

Bij een gala komt natuurlijk wel wat etiquette kijken. De regels kunnen per vereniging een beetje afwijken, maar met de regels van Les Precieuses Ridicules zit je altijd goed! Daarom presenteren wij een spoedcursus gala-etiquette in zeven delen. Deel een gaat over het uitnodigen van je partner.

Schrijf een brief
Ga je voor de echte traditionele aanpak, dan schrijf je een brief. De heer gebruikt hiervoor blauw briefpapier en een pen met zilverkleurige inkt. De dame beantwoordt deze brief met een schrijfsel waarvoor ze roze briefpapier en een pen met goudkleurige inkt gebruikt. In deze brief nodigt zij de heer uit op de thee.

Op de thee
Of de dame wel of niet met de heer mee wil, laat ze weten met wat ze bij de thee serveert. Serveert ze niets bij de thee, dan is dit een stille hint dat de heer een blauwtje heeft gelopen. Worden er koekjes geserveerd, dat wil ze graag mee maar hoeft de heer verder niets te verwachten. De heer heeft pas echt prijs als er gebak bij de thee wordt geserveerd; de dame wil dan graag mee en wil ook meer.

What to wear
De dame gaat natuurlijk niet meteen verklappen wat zij tijdens het gala wil dragen, maar het is wel de taak van de heer om een passende corsage te vinden. De heer moet dit zien te achterhalen door middel van een subtiele hint van de dame. Dit kan door een hoekje van de jurk uit de kast te laten hangen, of een subtiele opmerking te maken over het glazuur op het gebak. En is de keuze op een straplessjurk gevallen waardoor de voorkeur uitgaat naar een polscorsage, dan zal de dame hier ook een hint over moeten geven.

Natuurlijk mag anno 2016 een dame ook een heer vragen. En aangezien het een schrikkeljaar betreft zijn de dames van LPR zelf aan zet!

Deze tekst is afkomstig uit de Balance van april 2009, het verenigingsblad van Les Precieuses Ridicules. Deze tekst mag slechts na voorafgaande, schriftelijke toestemming van het bestuur van LPR worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt.

Geef een reactie