Hofdansen

De dansen

Hofdansen zijn allemaal gechoreografeerde dansen. Dit betekent dat ze allemaal hun vaste set passen hebben, hoewel er verschillende variaties kunnen bestaan. Van het gros van de dansen is nooit opgeschreven hoe ze echt werden gedanst. Dit was ook nergens voor nodig, want het maakte deel uit van de basale opvoeding voor een jonge edelman- of vrouw om te leren dansen, dus iedereen kende de basis. Ook waren hofdansen, net als kleding, onderhevig aan een variërend modebeeld: het ene jaar was iets absoluut “not done”, het andere jaar was het helemaal hip.

Om deze reden hebben wij van sommige dansen een originele choreografie, terwijl andere dansen wat zijn aangepast. Sommige leden zijn dapper genoeg om zelf in stijl een dans te schrijven op een muziekstuk van die tijd!

Partners

Op een bal nodigt een heer voor elke dans een nieuwe dame uit. In de les doen we dit ook, zodat je vaak met verschillende partners danst. Oudere leden kunnen jongere leden op deze manier veel leren, en je leert iedereen een stukje beter kennen.

Geen enkele hofdans dans je dus alleen, maar altijd met een partner. Elk koppel bestaat uit een heer en een dame.* Een enkele dans wordt met slechts één koppel gedanst. De meeste dansen gaan echter in groepsverband, met drie of vier koppels tegelijk in een lijn- of vierkantformatie. Als laatste zijn er nog longways dansjes: dansen die in een lange rij tegenover elkaar worden gedanst met de heren aan één kant, de dames aan de andere. Dit zijn korte en makkelijke dansjes waar de hele danszaal aan mee kan doen.

(*Binnen LPR doen we niet moeilijk over wie welke rol aanneemt: de ene keer een heer, de volgende een dame zijn? Geen probleem, mag allemaal! “Heer” en “dame” slaan bij ons uitsluitend op de plaats die je inneemt in een formatie en betekenen zoveel als “lead” en “follow”.)